653 331 668
contacte@francisco-esteban.com

Guia per a la transformació de les organitzacions (2). Treballes amb persones?

Guia per a la transformació de les organitzacions (2). Treballes amb persones?

(lectura estimada 5 min).

Treballes amb persones i tens la sensació que tot es complica amb molta facilitat?

Moltes vegades sentim a parlar de la dificultat per treballar amb altres persones. Fins i tot nosaltres mateixos ens queixem al respecte. Per la seva incapacitat. O ignorància. Per la seva actitud poc col·laboradora. Pel seu mal humor. Perquè és una persona tòxica. Per la seva manca de coneixements específics. Perquè crida. O perquè mai no reconeix la feina ben feta. O…

En un context laboral on els coneixements específics adquirits al llarg del grau + màster estan molt ben valorats (“soc enginyer especialista en disseny d’aeronaus”), sembla de vegades que determinades habilitats transversals, relacionades amb la capacitat de comunicació interpersonal, amb la qualitat del lideratge o amb les aptituds per treballar amb persones, no siguin valorades de la mateixa manera. Com si vinguessin de sèrie. Com si no haguéssim d’estudiar-les, de treballar-les, de millorar-les. Com si fos una qüestió de loteria o de bona sort genètica.

Afortunadament, les tendències al respecte estan canviant. Les aptituds i les actituds necessàries per a un treball en equip de qualitat, per a un treball col·laboratiu de debò, imprescindibles per gestionar els desacords de manera despersonalitzada, per gestionar projectes i treure-li el màxim de suc, per no tornar-te boig quan no et reconeixen la feina, per donar feedback als teus col·laboradors, per definir i treballar per objectius, per plantejar reptes, per saber delegar i acceptar les errades com si fossin teves, etc., són absolutament imprescindibles en el context professional actual. I no són quelcom genètic. Es poden treballar tècnicament. Es poden augmentar els coneixements teòrics i millorar les habilitats a la vegada que es pren consciència de la importància de les actituds.

I, quin és el millor moment per plantejar-se aquestes qüestions? Sense dubte, qualsevol moment és bo. Però, si treballes en un equip tècnic d’una federació, d’una associació, d’una cooperativa, d’una fundació, si ets responsable d’un equip de persones o tens una petita empresa amb pocs treballadors, i tens la sensació d’estar molt sovint de mal humor i renegant dels companys, no ho deixis passar, és el moment.

Resultat d'imatges de foto persona preocupada

 

Algunes claus de tot plegat?

Tot i que és molt complicat compilar el conjunt d’aspectes clau vinculats al treball en equip / treball amb persones / treball col·laboratiu, exposaré a continuació els set elements que em semblen més rellevants derivats de la meva experiència.

Els tres mosqueters?

Comunicació. Escolta. Empatia. La base de qualsevol procés d’interacció amb altres persones, en l’àmbit personal i professional.

Hem de saber comunicar efectivament, en fons i forma. Analitzar què volem comunicar als altres i no improvisar contínuament. Revisar si ens expliquem de manera clara, concisa, concreta i completa, tenint en compte la comunicació no verbal: el nostre llenguatge corporal i les nostres formes d’expressió -to, timbre, volum i ritme-.

No hi ha procés de comunicació sense escolta activa, una de les habilitats que més consciència i entrenament requereixen. No es tracta d’acabar frases ni d’interrompre contínuament ni de pensar en la resposta mentre s’escolta. Es tracta d’anar més enllà de les paraules, de no quedar-nos en la literalitat de les frases, de no jutjar en primera instància, de respectar, valorar i agrair el punt de vista de l’altre, de, en definitiva, reconèixer la seva opinió per tal de, si cal, canviar la nostra.

Respecte de l’empatia, és important no confondre-le amb l’assertivitat, la capacitat de parlar i respondre sempre de manera respectuosa, amable, clara, directa i adequada. L’empatia va una mica més enllà, tractant de llegir emocionalment l’altre, de posar-te al seu lloc per intentar entendre millor què t’està dient i com ho està vivint.

I la resta?

Confia i delega. Dóna responsabilitats als altres, reconeix la seva feina, felicita’ls si surt bé, assumeix com a propis els seus errors. La confiança és la base del compromís, la “sortida” de la cursa. El compromís no és més que la conseqüència natural dels processos basats en la confiança.

Donat que la motivació és bàsicament intrínseca, hem de procurar treballar-la a nivell personal i, si és el cas, intentar no desmotivar les persones que treballen amb nosaltres -aquest aspecte és especialment aplicable a les persones amb responsabilitats de direcció i/o lideratge d’equips-. Naturalment, també ens podem plantejar com contribuir positivament en termes de motivació dels altres: donem feedback sobre allò que ens demanen, sobre els informes que ens lliuren, sobre la situació de l’organització? Tenim clars i són compartits els nostres objectius i/o els de la nostra organització? Progressem, el nostre equip i nosaltres, a nivell personal i professional? Tenim reptes que ens motiven?

Resultat d'imatges de fotos confianza

Respecte d’un altre dels aspectes clau, l’autoconeixement, en clau personal es tracta de saber quins són els nostres “talents”, els nostres punts forts i les nostres principals debilitats o punts febles que hem de millorar, juntament amb els nostres objectius vitals personals i professionals. Traslladada la qüestió al nivell de l’organització, es tracta de saber de manera compartida “per què fem les coses”, quin és el nostre “propòsit”, les nostres “missió i visió”, els nostres valors. El per què i el com de tot plegat.

Com a setè element, és clau per al treball en equip al si d’una organització procurar l’anomenat “alineament d’objectius“, disposar com a organització d’un propòsit evolutiu i compartit alineat al màxim possible amb els propòsits individuals de les persones que s’hi dediquen. Quan els interessos de l’organització i els de les persones que hi treballen “s’apropen”, la motivació augmenta, el treball amb altres persones pren sentit i, en conseqüència, la capacitat per superar les dificultats quotidianes millora significativament.

 

Què puc fer? Algun catàleg de recursos? Alguns consells per no oblidar?

Afortunadament hi ha moltes coses que podem fer a nivell personal i d’organització. Existeixen infinitat de recursos en funció de les necessitats singulars de cadascú.

A continuació 7+1 consells, amb alguns recursos vinculats, basats en la meva experiència. Els pots penjar a la nevera per tenir-los presents cada dia. Els 5 primers a nivell personal, els 2+1 darrers a nivell d’organització.

Resultat d'imatges de fotos consejos

1. Vols millorar la teva capacitat de comunicació interpersonal?

Inspira’t en aquesta web: https://www.elartedepresentar.com/2016/09/10-charlas-ted-que-te-ayudaran-a-comunicar-mejor/. Trobaràs algunes conferències molt interessants per entendre millor l’univers de la comunicació i per obtenir recursos per millorar les teves habilitats.

I, després d’inspirar-te, entrena, entrena i torna a entrenar. I grava’t. I mira’t. Et sorprendrà com de ràpid pots millorar a partir de la pràctica quotidiana -ni que fos una novetat, això 😉

2. Com vas de capacitat d’escolta activa?

Un article inspirador de l’Alberto Barbero: http://www.albarbero.com/2017/06/para-ejercitar-la-escucha.html, molt senzill i breu, amb un test, una dinàmica i alguns consells pràctics. Atenció a la dinàmica de l’autobús. Intenta fer-la sense mirar prèviament els resultats.

I no oblidis mai que les teves experiències són úniques i són només teves, no són les de la resta de la gent. I tampoc oblidis que la persona amb qui parles és única. Valora allò que t’explica. Intenta, ni que sigui una vegada, canviar d’opinió a partir de les opinions dels altres, és un exercici realment alliberador.

3.- Creus que ets una persona empàtica?

Si no és el cas (força habitual), revisa aquests consells per millorar la teva capacitat d’empatia: https://www.womenalia.com/blogs/alquimiacoach/7-ejercicios-para-mejorar-tu-empatia i posa en pràctica alguns, ni que sigui un. Et recomano la tècnica de les tres columnes. O no exposar contínuament les teves opinions sobre allò que et diuen.

4. Hi ha persones tòxiques a la teva organització?

M’agrada molt la mirada que l’Àlex Rovira planteja en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=8RCF3WNfLjI&feature=youtu.be, sobre el reconeixement en general que tota persona necessita per desenvolupar-se i sobre les anomenades “persones tòxiques”.

Fora romanticismes. No dic que no existeixi aquesta tipologia de persones. Però, abans de posar etiquetes, revisa el vídeo i reflexiona sobre si pots canviar la teva mirada. Si no, doncs endavant, intenta que aquesta persona no treballi amb tu. O tu amb ella.

5. Com valores la teva actitud?

Crec que deu ser un vídeo dels més referenciats, però fem-ho una vegada més, Víctor Küppers en estat pur: https://www.youtube.com/watch?v=nWecIwtN2ho. Un exemple de comunicació plena de sentit i amb sentit del humor per prendre consciència de la importància de l’actitud com a factor multiplicador dels nostres coneixements i habilitats. Et sembles d’alguna manera a la persona protagonista de la història?

6. Què tal comuniques amb el teu equip?

En Ximo Salas fa un bon resum al seu article: http://ximosalas.com/2017/07/23/5-ideas-para-comunicar-con-tu-equipo/

Sigues breu i concret, tot no és important. Tingues sentit del humor. Construeix històries amb els teus missatges. Fes servir els sentiments. Vigila el llenguatge no verbal.

7. Creus que desmotives els teus companys o empleats?

Com hem comentat abans, es tracta en la majoria dels casos de no desmotivar el teu equip. Registra aquests quatre conceptes: feedback, objectius, progrés, reptes. Llegeix aquest article resum de la María Tatay sobre la desmotivació dels equips: https://beprisma.com/causa-la-desmotivacion-los-empleados/ i reflexiona al respecte sobre el funcionament de la teva organització i la seva capacitat per treballar al voltant d’aquests 4 reptes.

Ja per acabar, i tot i que no està directament relacionat amb la temàtica d’aquest post (treballar amb persones), llegeix aquest article d’en Xavier Marcet com a vuitè consell: http://www.xaviermarcet.com/2018/02/los-10-vectores-del-nuevo-management.html?m=1 i reflexiona sobre les capacitats de la teva organització o empresa al voltant de cadascuna d’elles. Tot i que és molt difícil destacar-ne algunes, analitza com esteu a nivell d’autenticitat i revisa les característiques de la vostra cultura organitzacional. Teniu “ànima” com a organització o empresa?

Resultat d'imatges de fotos personas felices

T’han servit aquests consells? Pots fer qualsevol comentari al respecte.

Ah!, també pots compartir aquest post si t’ha agradat.
I/o subscriure’t al blog, seguirem amb reflexions d’aquesta mena.
Moltes gràcies.

 

Leave a Reply